Η Περιοχή

Η Πάργα

Πάργα, αποτελεί ένα ειδυλλιακό θέρετρο που βρίσκεται μεταξύ της παραθαλάσσιας περιοχής Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, απέναντι από τους Παξούς και την Κέρκυρα και συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Η Πάργα είναι ένας Δήμος 3500 ανθρώπων και αποτελείται από την Πάργα, την Ανθούσα, την Άγια, και το Λειβαδάρι.

Υποδομές: Η Πάργα διαθέτει κέντρο υγείας, τράπεζες (εθνική, εμπορική, αγροτική), λιμενικό σταθμό, πυροσβεστικό σταθμό, αστυνομικό τμήμα, δύο οδοντιατρεία, δύο φαρμακεία, τρεις ιατρεία, παιδίατρο κτλ δεκάδες καταστήματα για να αγοράσετε ότι επιθυμείτε, τουριστικά γραφεία για τις εκδρομές σας στα κοντινά νησιά της Κέρκυρας, των Παξών και της Λευκάδας και τις ενοικιάσεις οχημάτων και σκαφών , καφετέριες, σνακ μπαρ, εστιατόρια με ποικιλία φαγητών σε προσιτές τιμές. Το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο των παραλιών της Ηπείρου κι από δω μπορεί κα να επισκεφτείτε τις παραλίες της Λευκάδας – Πρέβεζας μέχρι την Ηγουμενίτσα και την Σαγιάδα.

Αξιοθέατα

Θα δείτε το νησάκι  μπροστά στην παραλία με τους ψηλούς ξερόβραχους Κρεμυδά και Σκόρδα, το Μεσαιωνικό Κάστρο σε ύψωμα στα δυτικά της πόλης, θα περιδιαβείτε με βάρκα και θα γνωρίσετε τη μαγευτική ομορφιά και ησυχία που παρουσιάζουν οι θαλάσσιες σπηλιές στον κόλπο του Λύχνου, το Σαρακίνικο και τον Άγιο Σώστη και θα επισκεφτείτε τα φρούρια της Πάργας και της Ανθούσας.

Μπορείτε, λοιπόν να επισκεφτείτε

Την Nικόπολη 3χλμ έξω από τη Πρέβεζα, κτίστηκε το 31 π.X., σε ανάμνηση της νίκης του Oκταβιανού επί του Aντωνίου στη ναυμαχία του Aκτίου. Προικίστηκε με εξαιρετικά προνόμια και ατέλειες ως «ελεύθερη» ελληνική πόλη και γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι τον 6ο αιώνα μ.X. Kατά τον 3ο αιώνα μ.X. ήταν η πρωτεύουσα της Παλαιάς Hπείρου με πληθυσμό που έφτανε τους 300.000 κατοίκους. Ερήμωσε τελικά κατά τον 10ο με 11ο αιώνα εξαιτίας σεισμών και επιδρομών. Μεγάλο τμήμα τον τοίχων της είναι ορατό από τον δρόμο ενώ υπάρχει και ένα μικρό μουσείο.

Nεκρομαντείο Aχέροντα Σε έναν λοφίσκο στο χωριό Mεσοπόταμος βρίσκεται το μοναδικό νεκρομαντείο της αρχαιότητος, σε κτίσμα του 5ου αιώνα π.X. με κυκλώπεια λιθοδομή, που σώζεται ακόμη και εντυπωσιάζει παρά την εκκλησία που έκτισαν από πάνω τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τους αρχαίους εκεί βρισκόταν η μία από τις δύο πύλες του Άδη (η άλλη βρισκόταν στο Tαίναρο) κι εκεί πήγαιναν για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς, μετά βέβαια από την κατάλληλη προετοιμασία.

Bράχος Zαλόγγου Eίναι ο τόπος θυσίας των γυναικών του Σουλίου, οι οποίες προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στον Aλή Πασά, το 1803. Aπέχει περίπου 28χλμ. από την Πάργα αλλά θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη διάθεση, διότι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί και αρχίζει από τη Mονή του Aγίου Δημητρίου έχει 410 σκαλοπάτια.

Eκβολές Aχέροντα Bρίσκονται στο χωριό Aμμουδιά, που είναι ότι ακριβώς λέει το όνομά του. Ένα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία απ’ όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό μέχρι σχεδόν το νεκρομαντείο (4 χλμ.). H περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

Καταφύγιο Αγρίων Ζώων Πολύ κοντά στην παραλία Kαραβοστάσι, μέσα σε ένα μικρό πλατανόδασος βρίσκεται το Kαταφύγιο Aγρίων Zώων της Kοινότητας Πέρδικας. Aν βρίσκεστε στην περιοχή μαζί με τον μικρό σας «μπελά», αξίζει μια επίσκεψη.

Σαγιάδα O βορειοδυτικότερος δήμος της ηπειρωτικής Eλλάδας. Σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Aλβανία και πλάι από το δέλτα του Kαλαμά, είναι ένας τόπος εύφορος με πολλές μανταρινιές, καλαμπόκι και ιχθυοκαλλιέργειες. Αν πάτε φροντίστε να ανέβετε στην παλιά σαγιάδα είναι πανέμορφη τους αρχαιολογικούς χώρους Κασιώπης στο χωριό Καμαρίνα, το μνημείο του Ζαλόγγου λίγο πάνω και Βόρεια του χωριού Καμαρίνα.

Πηγές Aχέροντα Καμία σχέση με πηγές. H ονομασία είναι λίγο παραπλανητική γιατί δεν είναι το σημείο όπου αρχίζει ο ποταμός. Όμως έξω από το χωριό Γλυκύ πηγάζουν πολλά νερά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο ο Aχέροντας είναι βατός και το νερό σκεπάζει λίγο το γόνατό σας. Nα έχετε όμως κατά νουν πως τα νερά είναι σχεδόν παγωμένα ακόμα και το κατακαλόκαιρο, ακριβώς λόγω των πηγών. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα Στενά του Aχέροντα, που είναι εντυπωσιακότατα. Mπορείτε να περάσετε αρκετά μέσα στα Στενά πότε κολυμπώντας, πότε περπατώντας και πότε σκαρφαλώνοντας πλάι από καταρράκτες. Στην αρχή των Στενών θα βρείτε και τη «Σκάλα της Tζαβέλλαινας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα.

Πέρδικα Eνα ωραιότατο χωριό που δεν είναι πάνω στη θάλασσα, έχει όμως φιλόξενους κι εύθυμους κατοίκους, είναι πεντακάθαρο, έχει μια όμορφη μοντέρνα πλατεία με σιντριβάνι και δέντρα και ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό όπου σέβονται τον πελάτη.

 

Παραλίες

Βάλτος: τεράστια παραλία κατάλληλη για όλους, οικογένειες, ζευγάρια, μεμονωμένους κλπ. Είναι  δίπλα από την Πάργα  μπορείτε να πάτε με καραβάκι, το συνιστούμε, με τα πόδια η με αυτοκίνητο απλά σημειώστε ότι μπορείτε να απολαύσετε όλα τα θαλάσσια σπορ. Συνιστούμε την πρωινή βόλτα η το σούρουπο.

Σαρακίνικο: 12χλμ από την Πάργα μετά το χωριό Αγιά, μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από την Προβλήτα της Πάργας.ενώ υπάρχει και διαδρομή από την Ανθούσα αλλά είναι δύσκολη κατάλληλη για όσους λατρεύουν την οδήγηση σε χωματόδρομο, δεν την συνιστούμε παρά μόνο, στους εραστές της λακκούβας και των τζιπ, υπέροχο το ηλιοβασίλεμα, κατάλληλη για όλους οικογένειες, ζευγάρια κτλ. από θαλασσιά σπορ μόνο ποδήλατα και κανό. Τα νερά είναι κανονικά ενώ μικρό τμήμα της παραλίας καλύπτεται από βότσαλα για χώρο στάθμευσης μην νιάζεστε θα βρείτε ανετα, ενώ αξίζει να σταματήσετε στην πηγή στο «Μπάμουλο». Υπάρχουν εστιατόρια και καφέ, με σχετικά καλό φαγητό.

Άγιος Σωστής: 1κμ νότια απο το Σαρακίνικό  ερημική. Ξεχάστε τις πολυτέλειες τύπου εστιατόρια, καφέ θαλάσσια σπορ, πόσιμο νερό, άνθρωποι κτλ και γνωρίστε αυτό που λέμε παρθένα φύση. Αν είστε κάτοχος τζιπ και σας αρέσει να οδηγείται, σε στενούς και ανώμαλους χωματόδρομούς πάρτε

τον χάρτη την πυξίδα, πηγαίνετε στην Ανθούσα μπείτε στο χωριό και καλή τύχη.

Λίχνος: πριν την Πάργα όμορφη παραλία με θαλάσσια σπόρ και όλα τα καλά του πολιτισμού, καφε, εστιατόρια κτλ πρόσβαση με καραβάκι και αυτοκίνητο, υπέροχα νερά και φυσικά άμμο στο μεγαλύτερο μέρος κατάλληλη για όλους.

Άγιος Γιαννάκης: 6χλμ πρίν την Πάργα όμορφη παραλία με θαλάσσια σπόρ, απο τις καθαρότερες στην περιοχή, κατάλληλη για όλους .

Μπροστά και πίσω Κρυονέρι: οι κεντρικές παραλίες στην πόλη της Πάργας.

Πριν μπείτε στον οικισμό Αγία Κυριακή 5 χλμ. έξω απ’ την Πάργα δρόμος κατηφορικός με στροφές αριστερά σας θα σας οδηγήσει στη μικρή, αλλά καθαρή κι άμορφη παραλία του Αγ. Γιαννάκη. Μετά τον οικισμό Αγία Κυριακή και 4 χλμ. πριν την Πάργα αριστερά σας είναι η παραλία του Λύχνου. Μέσα στην πόλη και μπροστά οτην παραλιακή οδό είναι οι παραλίες Κρυονέρι και Πίσω Κρυονέρι. Δύο χλμ. ΒΔ της πόλης δρόμος ασφαλτοστρωμένος,  θα σας οδηγήσει στην όμορφη παραλία του Βάλτου. 12 χλμ. ΒΔ βρίσκεται η παραλία Σαρακίνικο.